maandag 18 februari 2013

Kaart Pennsylvania en Harrisburg - Vakantie Amerika

Kaart Pennsylvania, steden, wegen, rivieren: USGS
Pennsylvania is een van de staten van de Verenigde Staten van Amerika. De staat hoort tot de regio Noordoost van de Verenigde Staten en telt 12.742.886 inwoners (2011). De hoofdstad is Harrisburg.

Pennsylvania grenst in het noorden aan de staat New York, in het westen aan de staat Ohio, in het zuidwesten aan West Virginia, in het zuiden aan Maryland en in het zuidoosten aan Delaware en New Jersey.

In het uiterste noordwesten ligt de staat aan het Erie Meer. Aan de overkant van dit meer ligt Canada.

Pennsylvania behoort geheel tot het gebergte de Appalachen. De Delaware, de oostelijke grensrivier, heeft enkele belangrijke westelijke zijrivieren. Dit zijn de Schuylkill en de Lehigh.

Ten westen van Alleghenyfront komen de rivieren Monongahela, Youghiogheny en Allegheny bij Pittsburgh samen en vormen hier de rivier de Ohio.

Slag van Gettysburg
De plaats Gettysburg is bekend geworden door de Slag van Gettysburg tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. De slag vond plaats van 1 tot 3 juli 1863.

De Noordelijken, onder generaal Meade, versloegen tijdens de veldslag de Zuidelijken onder generaal Lee. Dit betekende een ommekeer ten gunste van de Noordelijke staten in de Amerikaanse burgeroorlog.

Klimaat en vakantie
Pennsylvania kent een landklimaat. Maar door de invloed van de Atlantische Oceaan zijn de winters in de staat niet zeer streng.

Toeristische trekpleisters in Pennsylvania zijn onder meer de Pocono Mountains, de Alleghenies en het Eriemeer.

Historisch bezienswaardigheden zijn onder andere het Independence National Historical Park in Philadelphia en het Valley Forge National Historical Park bij het plaatsje Valley Forge.

Het Gettysburg National Military Park herinnert aan de Amerikaanse burgeroorlog.

Ook de steden Pittsburgh en Philadelphia trekken veel bezoekers.

Steden Pennsylvania
De belangrijkste steden in de staat Pennsylvania zijn naast de hoofdstad Harrisburg: Philadelphia, Pittsburgh, Scranton, Allentown.

Kaart Pennsylvania county's
De Amerikaanse staat Pennsylvania is bestuurlijk onderverdeeld in 67 county's.

Kaart Pennsylvania, county's: US Geological Survey

Kaart Pennsylvania
De staat Pennsylvania grenst aan de staten New York, Ohio, West Virginia, Maryland, Delaware en New Jersey. De hoofdstad van de staat is Harrisburg.

Kaart Pennsylvania, steden, wegen, rivieren, reliĆ«f: USGS