donderdag 14 februari 2013

Kaart New Jersey en Trenton - Hudson en Delaware

Kaart New Jersey: US Government
New Jersey is een van de 50 staten van de Verenigde Staten. De staat ligt in de regio Noordoost van de VS en telt 8.821.155 inwoners (2011). De hoofdstad is Trenton en de standaardafkorting voor New Jersey is NJ.

New Jersey grenst in het noorden aan de staat New York en in het westen aan de staten Pennsylvania en Delaware. In het oosten en zuiden ligt New Jersey aan de Atlantische Oceaan.

De rivier de Delaware vormt de hele westgrens van de staat. De baai ten zuiden van de staat is de Delaware Bay.

Met een inwonertal van ruim 8,8 miljoen op een oppervlakte van ongeveer 22.000 km2 is New Jersey de dichtstbevolkte staat van de Verenigde Staten.

New Jersey wordt wel in vier landschappen onderscheiden. In het uiterste noordwesten lopen de ketens van de Kittatinny Mountains. Hier ligt het hoogste punt van de staat, High Point met een hoogte van 550 meter.

Een deel van de staat bestaat uit een zogenoemd tafelland. Dit zijn de New England Upland, die nergens breder zijn dan ongeveer 30 kilometer. Een derde landschapsvorm vormen de Piedmont Lowlands, die tot 300 meter hoog zijn. ,

Daarnaast kent New Jersey een kustvlakte, die ongeveer 60% van de totale oppervlakte van de staat beslaat. Deze vlakte wordt aan de zeekant afgesloten door een duinenrij. Langs de kust liggen eilanden, schiereilanden en bij vloed onderlopende zoutmoerassen.

Meren en rivieren
De belangrijkste rivieren in New Jersey zijn de Hudson en de Delaware. De laatste vormt de grens met de buurstaten Pennsylvania en Delaware.

In het noorden van de staat liggen talrijke meren, waarvan Lake Hopatcong en het gedeeltelijk in de staat New York gelegen Greenwood Lake de grootste zijn.

Door een stuwdam van 457 meter in het dal van de Wanaque River, een zijrivier van de Passaic, is Lake Wanaque ontstaan.

Klimaat en vakantie
New Jersey wordt gekenmerkt door een klimaat dat plaatselijk sterk varieert. Het zuiden kent koele zomers en zachte winters. De temperatuurverschillen nemen naar het noorden toe.

In het bergachtige noordwesten van New Jersey ligt het mooie Delaware Water Gap National Recreation Area.

Talrijke prachtige natuurgebieden zijn te vinden langs de Atlantische kust van de staat..

Op een aantal plaatsen wordt herinnerd aan de Amerikaanse Vrijheidsoorlog. Het stadje Princeton met de Princeton University is ook een historische trekpleister voor een vakantie.

Steden New Jersey
De belangrijkste steden in New Jersey zijn naast de hoofdstad Trenton: Newark, Jersey City, Paterson, Elizabeth, Edison, Woodbridge Township, Lakewood Township, Toms River Township.

Hamilton Township, Clifton, Camden, Brick Township, Cherry Hill Township, Passaic, Middletown Township, Union City, Old Bridge Township, Gloucester Township, East Orange, Bayonne.

Kaart New Jersey county's
De staat New Jersey is bestuurlijk verdeeld in 21 county’s. Dit zijn Atlantic, Bergen, Burlington, Camden, Cape May, Cumberland, Essex, Gloucester, Hudson, Hunterdon, Mercer, Middlesex, Monmouth, Morris, Ocean, Passaic, Salem, Somerset, Sussex, Union en Warren.

Kaart New Jersey, county's: USGS

Kaart New Jersey
New Jersey ligt in het noordoosten van de Verenigde Staten. De staat grenst aan de staten New York, Pennsylvania en Delaware. In het oosten en zuiden ligt New Jersey aan de Atlantische Oceaan. De hoofdstad is Trenton.

Kaart New Jersey, steden, wegen, rivieren: USGS