zondag 10 februari 2013

Kaart Maine en Augusta - Portland - New England Vakantie VS

Kaart Maine, steden, wegen, meren, rivieren: US Government
Maine is een van de 50 staten van de Verenigde Staten van Noord-Amerika. De staat ligt in de regio noordoost van de VS en telt 1.328.188 inwoners (2011) inwoners. De hoofdstad is Augusta en de standaardafkorting voor de staat is ME.

Main ligt in het uiterste noordoosten van de Verenigde Staten. De staat grenst in het westen en zuiden aan de staat New Hampshire.

In het zuiden ligt de staat aan de Atlantische Oceaan en in het noorden aan buurland Canada. Voor de kust ligt de Golf van Maine.

Langs de kust van Maine liggen tal van eilanden.

Maine is een bergachtige en heuvelachtige staat. De staat maakt deel uit van de Appalachen.

In de staat worden wel drie streken onderscheiden. Dit zijn de sterk gelede met vele schiereilanden. Voor de kust liggen meer dan 1.300 eilanden. Ten zuiden van de stad Portland liggen zandstranden.

Ten noorden van de kuststreek ligt het New England Upland. Dit gebied wordt gekenmerkt door vlak land, met honderden meren, rivieren en beekjes.

Het ten westen het New England Upland liggen de White-Mountains. Dit gebied strekt zich uit van noordelijk centraal Maine naar het zuidwesten tot in de staat New Hampshire.

Het hoogste punt van de staat is hier met 1.570 meter Mount Katahdin, 1570 m. Het deel van dit gebied dat binnen de staat Maine ligt, heet sinds 1958 officieel Longfellow Mountains.

Meren en rivieren
Van de toppen van de Longfellow Mountains stromen zeven grote rivieren naar de Atlantische Oceaan. Dit zijn de Piscataqua, Saco, Androscoggin, Kennebec, Penobscot, St. Croix en de St. John.

De staat telt, evenals de andere staten in de regio New England, talloze meren, waarvan Moosehead Lake het grootste is. Het grootste gedeelte van de staat is bebost.

Klimaat en vakantie
Maine kent een vochtig continentaal klimaat, met belangrijke lokale verschillen. Door de matigende invloed van de Atlantische Oceaan zijn de winters aan de kust meestal zachter dan in het hoogland en de bergen.

Maine is bij toeristen populair door de rijkdom aan meren, bergen en bossen.

Belangrijke recreatiegebieden zijn het Acadia National Park, het Appalachian National Scenic Trail, de Maine Acadian Culture in St. John Valley, het Roosevelt Campobello International Park, Saint Croix Island International Historic Site.

Ook naar de kust van Maine trekken veel vakantiegangers en recreanten. Belangrijke toeristencentra aan de kust zijn onder andere Boothbay Harbor en op Mount Desert Island Bar Harbor.

Steden Maine
Naast de hoofdstad Augusta zijn een aantal andere steden in Maine: Portland, Lewiston, Bangor, South Portland, Auburn, Biddeford, Sanford, Brunswick.

Scarborough, Saco, Westbrook, Windham, Gorham, Waterville, York, Falmouth, Kennebunk, Orono.

Kaart Maine counties
De staat Maine is bestuurlijk ingedeeld in 15 counties. Dit zijn Androscoggin, Aroostook, Cumberland, Franklin, Hancock, Kennebec, Knox, Lincoln, Oxford, Penobscot, Piscataquis, Sagadahoc, Somerset, Waldo, Washington en York.

Kaart Maine, counties: USGS

Kaart Maine
De staat Maine grenst geografisch aan de staten New Hampshire. In het noorden grenst de staat aan buurland Canada en in het zuiden ligt de staat aan de Atlantische Oceaan. De hoofdstad is Augusta.

Kaart Maine, steden, wegen, rivieren, topografie: USGS