zaterdag 6 juli 2013

Kaart Vermont en Montpelier, met Green Mountains Vakantie Kaart Amerika

Kaart Vermont met wegen, steden, rivieren: US Government
Vermont is een van de 50 staten van de Verenigde Staten van Noord-Amerika. De staat ligt in de regio Noordoost van de VS en telt 626.431 inwoners (2011). De hoofdstad is Montpelier en de standaardafkorting voor de staat is VT.

Vermont grenst in het oosten aan de staat New Hampshire, in het zuiden aan Massachusetts en in het westen aan de staat New York.

De staat grenst in het noorden aan het provincie Québec van buurland Canada.

Vermont maakt deel uit van de subregio New England van de regio Noordoost Verenigde Staten.

De belangrijkste rivier in de staat is de Connecticut. Deze vormt de gehele grens met New Hampshire. Het Champlainmeer vormt een groot deel van de grens met de staat New York.

Het grootste deel van Vermont ligt in geologisch oude bergformaties, de Green Mountains. Deze bergen zijn een onderdeel van de Appalachen. De top van Mount Mansfield is met een hoogte van 1.339 meter het hoogste punt in Vermont.

De Taconic Mountains vormen in het zuidwesten een hoge plateau-achtige afscheiding naar het laag liggende Valley and Ridge-gebied.

Meer dan de helft van Vermont is met bos bedekt.

Meren en rivieren
Het zuidwesten van Vermont hoort tot het stroomgebied van de rivier de Hudson, het oosten tot dat van de Connecticut en de rest tot dat van de St. Lawrence.

De staat telt ongeveer 330 meren. Het merendeel daarvan is ontstaan door vergletsjering en afzetting in morenen in het Pleistoceen.

De belangrijkste meren zijn Lake Willoughby, Dunmore, Bomoseen, Whitingham, St. Catharine en Memphremagog.

Klimaat en vakantie
Het klimaat in Vermont bestaat uit korte en koele zomers en lange winters. De meeste regen valt in juli en september. Veel neerslag valt in de vorm van sneeuw.

Vermont biedt voor vakanties veel mogelijkheden om te vissen, golfen en skiën. Green Mountain National Forest beslaat ruim 2.000 km2 van de Green Mountains.

In Bennington wordt herinnerd aan een veldslag in de Vrijheidsoorlog.

Steden Vermont
Naast de hoofdstad Montpelier en de grootste stad Burlington zijn een aantal andere steden in Vermont: South Burlington, Rutland, Barre, Winooski, St. Albans, Newport, Vergennes.

Kaart Vermont county’s
De Amerikaanse staat Vermont is bestuurlijk ingedeeld in 14 county's. Anders dan in andere staten worden de hoofdsteden van de county's niet county seat genoemd maar shire town.

De county's Essex, Orleans en Caledonia worden samen ook wel het Northeast Kingdom genoemd.

De county’s in Vermont zijn Addison, Bennington, Caledonia, Chittenden, Essex, Franklin, Grand Isle, Lamoille, Orange, Orleans, Rutland, Washington, Windham en Windsor.


Kaart Vermont county's: USGS