zondag 17 februari 2013

Kaart New York en Albany - Amerika Vakantie

Kaart New York, steden, wegen, rivieren, meren: US Government
New York is een van de 50 staten van de Verenigde Staten. De staat ligt in de regio Noordoost van de VS en telt 19.465.197 inwoners (2011). De hoofdstad is Albany en de standaardafkorting voor de staat is NY.

New York grenst in het zuiden aan de staten Pennsylvania en New Jersey en in het oosten aan Connecticut, Massachusetts en Vermont. In het noorden grenst de staat aan het land Canada.

In de staat ligt ook de stad New York. Om een onderscheidt te maken tussen de staat en de stad wordt wel verwezen naar de aanduidingen New York State en New York City.

De eilanden Staten Island en Long Island zijn vrijwel vlak.

Ten oosten van de rivier de Hudson beginnen de uitlopers van de Green Mountains en de Taconic Mountains.

Langs de westzijde van de Hudson strekken de Palisades en de Shawangunk Range zich uit.

De Adirondack Mountains, waarvan de Mount Marcy met een hoogte van 1.629 meter het hoogste punt is van de staat, beslaan het grootste deel van het noordoosten van New York.

De westelijke delen van de staat New York bestaan uit een heuvelachtige hoogvlakte, die samen met de in het zuidoosten gelegen Catskill Mountains onderdeel uitmaken van de Appalachen.

De hoogvlakte gaat over in de vlakte langs de Grote Meren en de St. Lawrence.

Langs plateauranden ontstonden veel watervallen, waarvan de Niagara Watervallen de bekendste zijn.

Meren en rivieren
De staat New York telt ongeveer 8.000 meren. Belangrijke rivieren zijn het Eriemeer en het Ontariomeer. Het grote lake Champlainmeer vormt een gedeelte van de grens met de staat Vermont.

De belangrijkste rivier is de Hudson. De Hudson ontspring in de staat en mondt bij de stad New York uit in de Atlantische Oceaan.

Klimaat en vakantie
De staat New York kent grotendeels een continentaal klimaat met hete zomers en koude winters.

Langs het Eriemeer, het Ontariomeer en de Atlantische kust zijn de tegenstellingen kleiner.

Naast de stedelijke gebieden kent de staat veel en gevarieerd natuurschoon. Een belangrijke trekpleister voor een vakantie zijn de vele meren.

Ook de Niagara Falls, op de grens met Canada, zijn bij toeristen bijzonder in trek.

De bevolking van de stad New York kan in de omgeving terecht in het Palisades Interstate Park, een van de ruim 80 staatsparken die de staat telt.

Ook de stranden langs de kust van Long Island (Coney Island), Staten Island en New Rochelle zijn favoriete locaties om te recreƫren.

De belangrijkste eilanden zijn Manhattan, Long Island en Staten Island.

Steden New York
In de staat New York zijn naast de hoofdstad Albany een aantal belangrijke steden: New York City, Buffalo, Rochester, Yonkers, Syracuse, New Rochelle, Mount Vernon, Schenectady, Utica.

Kaart New York county's
De Amerikaanse staat New York is bestuurlijk onderverdeeld in 62 county's.

Kaart New York, county's: USGS

Kaart New York
New York grenst aan de staten Pennsylvania, New Jersey, Connecticut, Massachusetts en Vermont. In het noorden grenst de staat aan buurland Canada. De hoofdstad is Albany.

Kaart New York, steden, rivieren,, meren: USGS